2012. szeptember 12., szerda

Fokhagymás csirkemell, ahogy Victoria Beckham nem kóstolta

Pollo al ajillo
Ugyanis mikor Victoria Beckham  Spanyolországban élt, azt találta nyilatkozni új otthonáról, hogy "az egész ország fokhagymától bűzlik"... 
Nos nyugodtan kritizálhatott volna bármit, a bikaviadaltól a divatig, csak pont a spanyol konyhával fogott mellé.... Gyakorlatilag médiahadjáratot indítottak ellene, és az ország egy emberként állt ki a fokhagyma mellett. Soha annyi cikk és méltatás nem látott napvilágot a fokhagymáról Spanyolországban mint azokban a napokban, és soha sehol nem volt olyan népszerűtlen az ex Spice Girl mint akkor. 

A különböző megsértődött fokhagymatermelők zsákszámra küldték neki a fokhagymát, azok jótékony hatását hangsúlyozva, az újságokban pedig fokhagymás receptekre koncentráltak napokig a gasztro rovatok.  Mindenesetre, Viktória ettől kezdve állandóan panaszkodott, hogy egyszerűen nem érti, miért nem fogadják be a helyiek...

A tanulságos történetből egyértelműen kiderül, hogy Victoria Beckham soha nem evett fokhagymás csirkét, aminek csodálatos illata van és rendkívül kellemesen hozza a fokhagyma és kakukkfű ízeit. Egy tradicionális recept, ami az egész országban népszerű és persze rendkívül egyszerűen elkészíthető. Hagyományosan apróra darabolt csirkéből a  készítik, de mostanság egyre divatosabb csirkemellből is, a kisebb adag vagy a könnyedebb étkezés kedvéért. Egyszerű összetevői gyönyörűen életre kelnek és méltán a spanyol konyha egyik kedvence.

A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk és friss vagy szárított kakukkfűben megforgatjuk és megsózzuk, borsozzuk. Egy kisebb fokhagymagerezdet apró szeletekre vágunk, illetve néhány gerezdet héjastól egészben hagyunk. Egy serpenyőbe annyi olajat teszünk, hogy ellepje az alját, és beletesszük a fokhagymákat. Közepes tűzön melegítjük, és mikor a fokhagymák elkezdenek barnulni, beletesszük a csirkemellet és gyakori kevergetés mellett átsütjük. Ha már megpuhult a hús, magasabbra vesszük a tüzet, hogy egy kicsit megpiruljon. Végül hozzáöntjük a bort (Spanyolországban ez száraz sherry, amit én egy száraz olaszrizlinggel váltottam ki), lejjebb vesszük a tüzet, és várunk hogy a bor párologni kezdjen, és besűrűsödjön az igencsak zamatos szósz. Végül egy kanál vörösborecettel nyakonöntjük és még pár percig forraljuk. Friss salátával vagy sült krumplival kínáljuk, a szósszal meglocsolva.



Hozzávalók (2 személyre):

600 dkg bőr nélküli csirkemell
1 közepes-kisebb fokhagymafej
kakukkfű
1,5 dl száraz fehérbor
egy kisebb evőkanál sherry ecet
olívaolaj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése