2012. augusztus 22., szerda

Spanyol krumplisaláta

Ensalada campera
Spanyol barátaim szerint, nekik érthetetlen módon, mi magyarok már augusztusban  temetjük a nyarat. (Még nem ültek  augusztus 21-én a jéghideg Balatonban...)  Úgyhogy többen is felhívták a figyelmemet közülük, hogy bizony kánikula lesz a héten, és talán egyszer beismerhetnénk, hogy van még élet augusztus 20. után is...

Nos, ha már így alakult és ilyen mediterrán hőséget tudhatunk magunkénak, jöjjön egy igazi tradicionális hűsítő nyári étek, ami saját nevet és identitást vívott ki magának egész Spanyolországban. Ensalada campera, azaz "vidéki saláta", amiből máris kiderül, hogy saláta ide vagy oda, azért ez laktató lesz... 

Alapja a főtt krumpli, kiegészítői pedig a tonhal, nyers zöldségek és persze az elengedhetetlen olívaolaj és ecet. Leginkább nyáron tűnik fel a bárok és éttermek menüjében mint egytálétel, amit mindig  jól lehűtve fogyasztanak. 

A burgonyát megpucoljuk és vastagabb karikákban szeletelve feltesszük főzni, illetve a két tojást is megfőzzük. Közben nagyon vékony szeletekre vágjuk a lilahagymát, míg az uborkát, a paradicsomot és a paprikát kicsit vastagabb csíkokra, kockákra szeljük. Ha a burgonya megfőtt, de nem esik szét, leöntjük róla a vizet és félretesszük. A tojásokat is levesszük, majd ha kicsit meghűltek, akkor azokat is megpucoljuk és hosszabb gerezdekre vágjuk.
Leöntjük a tonhalról az olajat, de nem dobjuk ki, ugyanis ha a tonhalkonzerv szárazabb fajta, akkor érdemes saját olaját is felhasználni a szósz elkészítéséhez.  Apró darabokra vágjuk a halat.

A szósz a szokásos spanyol olívaolaj és ecet 4:1 aránya, azaz 4 evőkanál olívaolajhoz 1 evőkanál ecetet számolunk. Ennyi mennyiséghez én csak 8 evőkanállal vettem az olívaolajból és kettőt az ecetből, amit alaposan felvesz a saláta, de egyáltalán nem lesz nehéz olajos. Mivel nekem elég száraz volt a tonhal, a saját olajából is tettem hozzá, hogy kicsit jobban domináljon az íze. Végül kicsit megsóztam a szószt.

Ha már így megvagyunk az előkészületekkel, akkor nincs más hátra, mint finoman összekeverni az alapanyagokat a szósszal és az olívabogyókkal, majd hűtőszekrényben pihentetni legalább 20 percet.

Nagyon kellemes és "roppanós" friss nyári fogás. Jól bírja a strandot és egyéb kánikulás tevékenységeket is....

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg közepes szemű burgonya
2 kisebb konzerv tonhal
1 kígyóuborka
2 nagy paradicsom
1 húsos piros kaliforniai paprika
2 tojás
1 nagyobb lilahagyma (vagy más gyengébb hagyma)
olívabogyók (lehet zöld vagy fekete  mag nélküli)
8 evőkanál szűz olívaolaj
2 evőkanál vörös- vagy fehérborecet 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése