2012. augusztus 30., csütörtök

Görögdinnyés-joghurtos jégkása

A frissítő görögdinnyekrém...
A múlt heti hőségriadóban teszteltük. Nagyon bevált.

Nem hiába preferálja a spanyol konyha nagy melegben a szörbeteket és jégkásákat, a fagyi helyett. Nélkülözvén a tejszínt és tojásokat, egy sokkal könnyedebb és frissítőbb jellegű hűsítőt kapunk.

Alapjuk általában a felforralt cukros víz, amit később a gyümölcsök levél vagy húsával fagyasztanak le. A szorbetbe felvert tojásfehérje is kerül, ami egy kis testet is ad neki. 

Az úri turpisság ebben a receptben, hogy itt tojásfehérje helyett egy kis joghurtot teszünk a dinnyéhez, így krémesebb jellegű lesz ugyan, de ugyanolyan könnyű marad, mintha csak egyszerű jégkása lenne. A görögdinnye nagy víz és cukor tartalma miatt, cukros vizet sem kell forralgatnunk, így tényleg egy pillanatok alatt elkészíthető dinnyekrémet  kapunk, csak a fagyási időt bírjuk kivárni...  

A dinnyét összeturmixoljuk a joghurttal, a cukorral a citromlével és fagyasztóba tesszük. Fogyasztás előtt kb. 10 perccel kivesszük, majd ha látjuk hogy kicsit megengedett, egy villával megtörjük, ismét átturmixoljuk és tálaljuk. Ha esetleg egy édesített joghurtágyra helyezzük és friss mentával is megszórjuk, nem csak magyar lelkünkön könnyíthetünk, hogy mégsem ilyen egyszerű a recept, hanem egy komolyabb desszertként is debütálhat...

Hozzávalók:

50 dkg kimagozott görögdinnyebél
200ml natúr joghurt
2 evőkanál cukor
fél citrom leve
friss menta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése