2012. augusztus 9., csütörtök

Éljenek az olimpiai celebek!

by hikingartist.com
Van egy spanyol vicc, ami arról szól, hogy az érettségizett fiú odaáll a vasárnapi újságot olvasó apja elé, hogy bejelentse, mérnök szeretne lenni. Erre az apja feláll a fotelból, földhöz vágja az újságot és elkezd vele üvöltözni. Azt vágja a fia fejéhez, hogy nem normális és tényleg évekig akar-e tanulni, küzdeni és utána kínkeservesen munkát keresni,  ahelyett hogy elmenne egy valóságshow-ba és sztár lenne.... 

Szóval csak arról akarok itt röviden értekezni, hogy tök jó hogy végre a hírcsatornákon nem valóvilágos sztárokról hallunk, akik azért sztárok mert élőben megmutatták a fél mellüket, hanem olyan értelmes és végtelenül szerény emberekről, akik kemény munkával, hosszú évek során érték el azt amit. Ország-világ előtt nyíltan beszélnek a kétségeikről, a kudarcaikról, a csapatmunkáról, támogató edzőkről és családról, arról hogy milyen nehéz sokszor talpra állni. Röviden, az igazi „való világról”. 

Ami talán meglepő lehet, hogy sokuk már nemzetközileg is elismert és ismert sportoló külföldön, míg itthon alig-alig tűntek fel a médiában egy-egy rövid sporthíren kívül, és csak most kapták meg azt a figyelmet, amit egyébként is kiérdemeltek már. 

Másrészről, kicsit irigylem is a sportolókat, mert nem sportolóként az az érzésem, hogy a sportban valahogy átláthatóbb minden. Az eredmények beszélnek és nagyon világos, hogy miért kell küzdeni. Ezzel szemben, a nem sport életben, sokkal nehezebb megfogalmazni a célokat. Könnyebb kiiktatni vagy félreállítani tehetséges emebereket intrikákkal, politikai jelszavakkal vagy rossz szándékkal, legyen bármilyen "sportosan küzdő" típus is az illető. Így aztán könnyen célt is lehet téveszteni. És talán ez az egyik legjobb és legtisztább az olimpiában, hogy itt senki nem azért győz vagy sikeres mert valakinek a valakije, vagy mert ennek a pártnak az embere és nem a másiké. Azért győz és azért sikeres, mert fáradtságos munkával megküzdött érte.  És erről olyan ritkán hallani mostanában.
Jó jel, hogy ezt ennyire tudjuk értékelni és örülni neki. Éljenek az olimpiai celebek!

1 megjegyzés: