2012. július 31., kedd

A szieszta dícsérete

Amikor kint perzselően lüktet a nap és bent  álom és valóság jótékonyan összeolvad, amikor bajaink jelentéktelen semmiségekké süllyednek, amikor ebben a derilikus állapotban csendesen folydogál a nyál a szánkból és a világ békéjét minden porcikánkban érezzük, amikor semmi és senki nem lehet olyan fontos hogy megzavarjon, akkor ebben a semmihez sem hasonlítható gyönyör állapotában szeretném megdicsőíteni a szieszta létezését.

Kétségtelenül nincs helye a mai munkatempóban, illetve csak olyan mediterrán országokban tud még megélni, ahol délután kettőtől ötig leáll az élet vagy a munka stílusa megengedi. Egyébként csak biztatni akarom azokat, akik megtehetik hogy áldozzanak a szieszta oltárán... Előnyei végtelenek, eredete pedig sokkal régebbi mint azt gondolnánk. A siesta kifejezés ugyanis a római időkből származik, és a hatodik órára azaz az "hora sexta"-ra utal, ami a mai időszámítás szerint délután kettő és négy közés esik. 

Szinte minden a sziesztával foglalkozó kutatásból kiderül (tényleg nagyon sok van!), hogy az ebéd utáni alvás az egyik legjobb egészségmegőrző és egyben a legjobb orvosság az embert felőrlő munka ellen. Nemrég egy spanyol napilap azt is kifejtette, hogy azok a dolgozók akik nem alszanak eleget, évente kb.100 millió euró veszteséget okoznak a munkaadóknak, nem is beszélve a szerencsétlenségekről, amelyek egy negyedének az álmosság az oka. Persze ebből már az is érthető, hogy a híres mediterrán éjszakák miért is olyan hosszúak. Egy röpke délutáni alvás után, senkinek sem esik nehezére éjszakába nyúlóan élvezni az életet... 

Persze egyáltalán nem mindegy hogy milyen az a szieszta, hiszen meg vannak a jól kipróbált több évszázados technikái:
  • Ebéd után 10-15 perccel, maximum fél óráig érdemes sziesztázni, ugyanis ha ezen túllépünk, könnyen az ellenkezője következik be, azaz fáradtnak és álmosnak fogjuk magunkat érezni. 
  • Ha végképp nem tudnak ellenállni a csábításnak, mert rossz éjszakánk volt vagy korán keltünk, akkor legalább másfél órát ajánlatos végig aludni, ami egy teljes felfrissülési bombának felel meg. 
  • Fontos, hogy mindig a bal oldalunkon hajtsuk álomra a fejünket, ami az evés utáni emésztésnek a legjobb segítője. 
  • A legideálisabb egy nagy fotel vagy a dívány, hogy szervezetünk ne érezze teljes éjszakai komfortban magát.
  • Ha egyszer elkezdtük a hagyományőrzést, érdemes mindennap betartani, mert ha nem, szószerint sok fejfájást okozhat.

Persze az igazán komoly sziesztázók evés előtt is szundíthatnak egy kicsit, ami szintén egy elismert és történelmileg alátámasztott szieszta és a spanyol siesta del carnero-nak nevez, azaz birka vagy juh sziesztának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése