2012. április 5., csütörtök

Pikáns garnélarák csiperkével

Gambas con champiñones 
Legutóbbi madridi bár látogatásunk során csodálkoztunk rá ismét erre a fantasztikusan jó kombinációra, így itthon  már csak az alkalom kellett, hogy házilag is megvalósuljon. Friss csiperkét találtam a piacon, és még  jóképű fagyasztott óriás garnélarák is akadt a hűtőben, ami általában sokkal zamatosabb mint a kisebb koktél garnélarákok.  Nagyhét lévén pedig böjtös ételnek is megfelel, amennyiben a garnélát most a halfélékhez soroljuk be. Persze mondanom sem kell, hogy ez is pillanatok alatt elkészíthető...

A garnélákat hideg vízben felengedjük, majd papírtörlővel szárazra töröljük. A fokhagymát és a fűszerpaprikát vékonyan felszeleteljük. A fűszerpaprikának a csumáját kihagyom és a magoknak is csak a felét veszem, hogy csak kellemesen pikáns ízt kapjunk. Alacsony tűzön megpirítjuk a hagymát és a paprikát, majd hozzáadjuk a hosszában felszeletelt gombát. Magasabbra vesszük a lángot és kicsit átpirítjuk a fokhagymás olívaolajban. Majd lejebb vesszük a tüzet, hozzáadjuk a bort, sózzuk borsozzuk és  tovabb pirítjuk. Ha kezd a zsírjára sülni, magas lángon hozzáadjuk a garnélarákokat és állandóan kevergetve 3-4 percig pirítjuk, amíg bepöndörödnek a garnélák. Friss petrezselyemmel megszórva, azonnal tálaljuk. Természetesen a főzéshez használt fehérbor illik hozzá.

Hozzávalók 2 személynek: 

4-5 fokhagymagerezd
400g csiperke gomba
1 csípős fűszerpaprika
50ml száraz fehérbor (én száraz jerez-zel készítettem, de jól passzol hozzá bármilyen savas és szárazabb magyar fehérbor, pld. Kéknyelű)
250g fagyasztott és tisztított garnélarák 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése