2012. január 24., kedd

Kéksajtos babsaláta

Alubias con queso azul
Ismét egy nagyon ötletes és gyorsan elkészíthető étel, amiben remekül harmonizál a bab, a kéksajt és a mustáros szósz. Spanyolországban sokszor az Asturiából származó Cabrales tipusú kéksajtból készítik, de valljuk be őszintén, ha ilyen kerülne a kezünkbe, bűn lenne mustáros szósz közé keverni... Így nyugodtabb lelkiismerettel használhatunk bármilyen boltban fellelhető kéksajtot.

Egyébként a babot is Amerika felfedezésének köszönhetjük, habár spanyol neve  "alubias" az arab "al-lubiya" névből származik, bizonyítva, hogy már Amerika előtt is ismert volt néhány fajtája az Ibériai félszigeten élő arabok között. De hát a nemzetközi ismertséghez megint csak  Kolumbusz kellett.

A hagymát vékony és hosszú csíkokra vágjuk és alacsony tűzön puhára pároljuk az olívaolajban. Amikor már megpuhult, hozzáadjuk a babot és óvatosan átkeverjük benne, hogy a hagymás olaj ízét kissé átvegye, majd egy salátás edénybe öntjük. A mandulát megpirítjuk ugyanabban a serpenyőben amiben a hagymát -már extra olaj nélkül- és félretesszük. Ha van otthon fekete olívabogyónk, hozzádobunk néhány mag nélküli szemet. 

Elkészítjük a szószt is, azaz alaposan elkeverjük az olajat, mustárt, ecetet és a mézet, majd ráöntjük az olívabogyós babra. Hozzáadjuk a mandulaszeleteket, és végül az elmorzsolt vagy felkockázott kéksajtot is. Óvatosan összeforgatjuk. Díszíthejük néhány szem koktélparadicsommal is. 
Nagyon kellemes ízű kiadós étel, amit fogyaszthatunk főfogásként is.

Hozzávalók (2 személynek főétel vagy négynek tapas):

400 dkg-os konzerv fehérbab
1 kisebb vöröshagyma
4 evőkanál szeletelt mandula
10 dkg kéksajt

a szószhoz

5 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál vörös borecet 
3 kávéskanál méz
2 kávéskanál mustár
pici só és bors

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése