2012. január 13., péntek

Churros és forró csoki - madridiasan


Churros con chocolate
Aki ismeri a madridi éjszakát az feltételezem ismeri a madridi reggelt és a churros-t is. Nincs is annál jobb mint a hosszú "marcha" után néhány forró cukrozott churros-t enni a reggeli órákban...

Persze buli nélkül is ki lehet próbálni a legtöbb madridi bárban reggelire vagy uzsonnára, csakúgy mint a tipikusan erre szakosodott  régi churreríákban. Leginkább forró csokiba mártogatva fogyasztják, de jól csúszik a kakaó vagy a tejeskávé mellé is.

Ez a fánkszerű édesség nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, de ahhoz hogy a massza tényleg jól összeálljon, át kell mennie egy olyan eszközön, ami szép vékony hurkákat készít belőle. Míg Spanyolországban ehhez külön házi churros nyomó eszközt használnak, itthon könnyen pótolhatjuk ezt egy díszítő pisztollyal, amire egy 150-180mm átmérőjű fejet teszünk vagy csillag formát. (Itt a képen jól látható az eredeti spanyol és az itthon is beszerezhető díszítő pisztoly.)

Hagyományos churros formázó és a díszítőpisztoly
A hagyományos alaprecept szerint a churros csak vízből és lisztből készül, de Guadalupe nagymama szerint, már az ő idejében is, aki tehette tejet használt hozzá, mert így sokkal könnyebb tésztát kaptak. 

Így követve a nagymama tanácsát, a tejet a vajjal és a sóval elkezdjük melegíteni, és amikor forrni kezd a tej, egyszerre hozzáadjuk a lisztet és alaposan összekeverjük, még ha ez kicsit nehezen is megy. Nem lesz homogén sima tészta, inkább ragacsos, ragasztóra emlékeztető kinézete van, de az a lényeg, hogy elváljon az edény falától és egy gombócba összeálljon. Jót tesz neki ha kicsit hül (addig megcsinálhatjuk a csokit), majd a díszítőbe nyomkodjuk.

A tésztát egy edénybe szépen kinyomjuk csigaszerűen, majd kb 20 cm-es csíkokra vágjuk és patkó alakban összehajlítjuk. A serpenyőbe kb. egy ujjnyii olajat teszünk és magasabb középlángon megsütjük. Többször megforgatjuk, hogy minden oldala aranybarna legyen és átsüljön. Nedvszívó papírra kiszedjük, és azonnal megforgatjuk bőséges kristálycukorban.
Amíg hül a churros tészta, a tejet alacsony tűzön megmelegítjük az apróra vágott csokidarabokkal, hogy azok felolvadjanak. Hozzákeverjük a kukoricalisztet, majd felhajtjuk a tüzet és állandóan kevergetve sűrűre főzzük. 

Mi kimondottan extra cukor nélkül szeretjük a csokit, mert így nagyon jól passzol az édesebb churros-hoz, de édesebb szájúak természetesen kedvükre édesíthetik. Ezek után csak meg kell mártogatni a churros-okat a csokiban és belefeledkezni az evésbe...

Hozzávalók kb. 6 darabhoz:

tészta
1 bögre tej (2,5 dl)
1 bögre liszt (2,5 dl) 
Ha nagyobb mennyiséget szeretnénk, egyformán növeljük a tej és a liszt mennyiségét. 
csipetnyi só
8-10g vaj
napraforgó olaj a sütéshez

forró csoki
0,5l tej
180dkg fekete csoki (Azték Choxolat-os csokitömb)
2 evőkanál kukoricaliszt

TIPP: Churrerías de Madrid

Aki élőben szeretne kipróbálni néhány "kézműves" churros-t, azoknak álljon itt néhány tipp. Az egyik leghíresebb churros-t a Puerta de Sol mellett található Chocolatería San Ginés-ben készítik (Pasadizo de San Ginés 5). Ez egy nagyon ismert hely, jó sok turistával. 
Ha viszont valaki sokkal csendesebb és lokálisabb hangulatra vágyik, annak az Alonso Martínez metrómegállóhoz közeli Churrería Santa Teresa-t (Calle Santa Teresa 14), vagy a Churrería La Antigua-t (Calle Apodaca 11) ajánlanám. Igazi hagyományos gyöngyszemek az éjszakai "movida" kellős közepén...

1 megjegyzés:

  1. Köszi a receptet, nagyon jó lett! Remélem a helyeket is ki tudom majd próbálni. Szilvi

    VálaszTörlés