2011. december 10., szombat

Avokádós-alma saláta, pirított garnélarákokkal

Avokádó, alma és garnéla
Egy nagyon egyszerű és egzotikus előétel, ami tulajdonképpen a fokhagymás garnélarák (gambas al ajillo) egy tovább gondolt, ünnepibb változata. 

A gambas al ajillo egy nagyon tipikus tapa, aminek a lényege, hogy a megpucolt garnélarákot fokhagymás, fűszerpaprikás olajban sütik meg, amit aztán külön tálkákban, a sütési olajjal bőven meglocsolva fogyasztanak. Ez utóbbi felosztás helyett most a garnélák a felszeletelt avokádóra és almaszeletekre kerülnek, az olajból pedig saláta öntet lesz.

A fagyasztott, már megpucolt rákot hideg vízben felengedjük, majd konyhai papíron szárazra töröljük. Kb. 6 evőkanál olívaolajat felteszünk egy kisebb serpenyőbe, amiben a vékonyra vágott foghagymagerezdeket és a két elnegyedelt fűszerpaprikát megpirítjuk. Amikor a fokhagyma kezd pirulni, beletesszük a rákokat és a sót, és addig pirítjuk, amíg rózsaszínűek nem lesznek, illetve összepöndörödnek, (ennek csak néhány percnek kell lennie, mert egyébként cipőtalp effektus áll be). 

Egy salátás tálra felszeleteljük az avokádót és az almákat, amiket azonnal citromlével locsolunk meg. Rátesszük a rákokat, és az egészet néhány evőkanál, a sütésből visszamaradt fokhagymás olívaolajjal lazán összekeverjük. Nagyon izgalmas előétel kerekedik ki belőle.

Hozzávalók (2-3 személyre):

150-200g garnélarák (lehet kisebb vagy nagyobb fajta is, fagyasztott és pucolt)
7 evőkanál szűz olívaolaj
6 gerezd fokhagyma
2 fűszerpaprika
1 citrom leve
2 kisebb avokádó
1 savanykásabb alma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése