2011. november 2., szerda

Ropogós bárányoldalas fokhagymás-petrezselymes mártással

Ropogós bárányoldalas
Ha már  juh és pásztor megemlékezést tartottunk a hétvégén, íme jöjjön egy igazi bárányos recept Castilla-ból. Ez az elkészítési mód keményen próbára tesz bármilyen lelkes magyar szakácsot, ugyanis a feltétele, hogy a húst nem fűszerezzük...

Tudom most sokan felhúzzák a szemöldöküket és máris gyanús a dolog, hogy akkor milyen íze lesz ennek, és sehogy sem megy ez a puritánság, fűszerezni imádó magyar lelkünknek... Eddigi felméréseim alapján, még senki nem bírta kiállni, hogy legalább egy kis rozmaringot vagy petrezselymet ne tett volna a húsra, a biztonság kedvéért..., pedig tényleg nem szükséges.

Ez a hagyományos recept arra alapoz, hogy a bárányhús nagyon gyenge és fiatal báránytól való, amit örömmel jelentem, már itthon is be lehet szerezni, magyar hústermelőktől, a nagyobb bevásárlóközpontok húsos standjánál is. És ennek nincs szaga, mint az idősebb birkáknak, ami általában visszatartja az embereket a bárányhústól. A fűszerezés a szószban rejlik, amit evés közben teszünk a húsra, akkor viszont nagyon bőségesen... Tehát az elkészítése végtelenül egyszerű. A tepsi alját egy kis olívaolajjal meglocsoljuk, a bordát a feldarabolt burgonyával beletesszük, egy kis vizet öntünk alá, és 210 fokos sütőben, alsó-felső sütés pozícióban, vagy légkeveréses sütőben 200 fokon, egy óra alatt szép piros-barnára sütjük, közben néha-néha megforgatjuk, megmozgatjuk, meglocsoljuk a levével. Ha 6 hetesnél idősebb a bárány és vastagabb a borda, természetesen kicsivel hosszabb időre van szüksége. 

Közben elkészítjük a mártást. 4-5 gerezd fokhagymát feldarabolunk és félcsomó petrezselyemzöldet felaprózunk. Ezeket egy mozsárban fél deci olívaolajjal jó alaposan összetörjük, míg egy sűrűbb , de azért jól kenhető masszát kapunk. (Ha nagyon sűrű lenne, még adhatunk hozzá olívaolajat.) Ízlés szerint sózzuk. Végül a bordákat a sült burgonyával tálaljuk. A szószt egy tálban kínáljuk egy ecsettel, amiből mindenki kedvére keni be a húst. Egyszerűen ellenállhatatlan. Hús és fűszerek tökéletes harmóniája. Nagyon jó szopogatni is...

Mindehhez mi Rioja borrégióból egy szép crianza-t ittunk, amivel így egyenesen a mennybe röpítettük magunkat, de itthoni, kicsit testesebb vörösökkel is el lehet jutni ebbe az állapotba... Nagyon-nagyon spanyol: bárány, fokhagyma, petrezselyem, olaj és vörösbor. 


Hozzávalók (2 személyre):

600g bárányoldalas
600g burgonya
szűz olívaolaj
fokhagyma 
petrezselyem
só 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése