2011. november 4., péntek

Fokhagymás csiperke

Champinones al ajillo
Ez is egy alapvető és jól ismert tapa, ami sok tapas bár menüjében megtalálható, de talán pont egyszerűsége miatt nincs két egyforma belőle. Aki szereti a csiperkét, az itt tényleg élvezheti az ízét, hiszen a belseje megőrzi frissességét, ropogósságát.

A gombafejekről levágom a földes szárát, és  gyorsan áttörölgetem szárazon. Elkészítem a pácot: 5 kanál olívaolajjal öszekeverek egy csokor apróravágott petrezselymet, 6 db- fokhagyma nyomón átnyomott- fokhagymagerezdet, amit sózok-borsozok. Ezzel az öntettel jól összekeverem a gombafejeket, de hagyok egy evőkanálnyi öntetet későbbre is. (Jót tesz neki, ha legalább tíz percet állni hagyom, de ez nem szükségszerű.) Majd serpenyőbe rakom őket, ahol először erősebb tűzön, majd ha megpirult, lassúbb tüzön néha kevergetve átsütöm, megpirítom. Ha már kezd vizet engedni és zsugorodni, akkor már közel van a kész állapothoz. Ekkor rátszem a maradék szószt, még néhány percig kevergetem és már kész is. (Érdemes kivenni egy darabot megpróbálni, hogy eléggé átpirult-e az ízlésünkhöz, vagy tovább pirítjuk.) A serpenyőben maradt szószt  (ha marad), öntsük a kész gombára, nagyon jó tunkolni... Vörösbor illik hozzá.
Hozzávalók:
Közepes vagy kisebb fejű csiperke gomba, 40 dkg
Olívaolaj, kb 5 evőkanál
Fokhagyma
1 csokor petrezselyem
Só, bors

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése