2011. november 16., szerda

Flan, a nagymama receptje alapján

Házi flan narancs szósszal
A flan, ami összeköt. Legalábbis a mi családunkban. A zaragozai nagymama ezen  receptje forog közkézen a família nőtagjai között  immár száz éve, komoly állandóságot biztosítva a család flan álláspontját illetően...

Az egyik legtipikusabb édesség amit könnyen lehet bárban, étteremben kérni, de ebből is mindenki a házira esküszik... Eredete a római időkbe nyúlik vissza, amikor is még borsot tettek a tetejére, és mézzel édesítették. Igazán a középkorban lett divatos, mint annyi más spanyol édesség, nagyböjt idején. Elkészítése nagyon egyszerű, habár feltétele a kis szuflés tányérkák (nagymamáé még fémből vannak, kimondottan a flan-nak készítve), amik a végső formáját adják. Nagyobb társasághoz praktikusabb, és látványosabb is, ha egy nagyobb edényben például egy 1 literes jénaiban készítjük el, természetesen dupláját véve az alapanyagoknak is. 

Tehát először elkészítjük a karamellt, amihez négy evőkanál cukrot és két evőkanál vizet néhány csepp citromlével összekeverünk, és lassú tűzön melegítünk, amíg el kezd barnulni. Amikor barnul, levesszük a tűzről és a tálkák aljába egyenletesen eloszlatjuk. Nem kell megijedni ha nem folyik szét és azonnal megszilárdul, mert később a sütés során szétolvad. (Utána a főző edényt azonnal meleg vízbe rakjuk, hogy nehogy nagyon ráragadjon a cukor...) 

A tejet fél vanília rúd kikapart belsejével és a citrom héjával feltesszük melegedni, lassú tűzön. Pontosabban csak meglangyosítjuk, mert ha nagyon meleg, akkor összekapja a tojást... Amíg melegszik, a tojásokat jó alaposan kikeverjük a cukorral. A tejet levesszük a tűzről, és lassan hozzákeverjük a cukros-tojásos keverékhez. Ezt a masszát beleöntjük a tányérkákba, amiket egy meleg vízzel megtöltött tepsibe teszünk úgy, hogy maximum az edények háromnegyedét lepje be a víz. Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük, (ha nagyon rotyog a flan, nyugodtan vegyük vissza a sütőt 175 fokra), és kb. 40 perc után megnézzük egy hústűvel, hogy megszilárdult-e. (Ami annyit jelent, hogy kocsonya jellege van.) Ha igen, kivesszük a sütőből és megvárjuk míg kihűl. 

Kicsit fellazítjuk a széleket, vagy egy kiskanállal oldalt benyúlunk a flan és a tálka széle közé, hogy levegő érje az alját, majd egy kis paskolással segítünk a tálka oldalán hogy kicsússzon. Igaz hogy nem mindig marad tökéletes a formája, de én ezt mindig a házi recept varázsának és rusztikusságának fogom fel..:-) A borítás után a karamell kellemesen szétfolyik a flan-on és már ehetjük is. Ha esetleg hosszabb ideig a hűtőszekrénybe tárolnánk, kiborítás előtt érdemes az alját meleg vízbe mártani, hogy a karamell biztosan ne ragadjon a tálka aljára.

Lehet hozzá tejszínhabot kínálni vagy narancsos szószt. Ez utóbbi  az  én nagy kedvencem, és a lényege, hogy az olvasztatott vajat és a narancslevet összeforraljuk, majd így melegében a flan-ra öntjük.


Hozzávalók (5 személyre):

5 szuflés tálka

fél liter tej
3 tojás
100g kristálycukor
fél vanília rúd
1 citrom reszelt héja

Karamell:
4 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
pár csepp citromlé

Narancsszósz:
25g vaj
1 narancs facsart leve

2 megjegyzés:

  1. Megcsináltam egy üvegedényben. És még könnyedén ki is csúszott... Nagy siker volt!! köszi!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök! Az utóbbi időben én is inkább így 1 literes változatban készítem már, mert látványosabb és mindenki kedvére vághat belőle.

    VálaszTörlés