2011. április 24., vasárnap

Húsvéti cukros-fahéjas bundás kenyér

Cukros-fahéjas bundás kenyér, torrija

Ma reggel ismerős illatra ébredtem... Bundás kenyér! Csak kicsit másképp... A cukros-fahéjas bundás kenyér (torrija), igazi húsvéti csemege egész Spanyolországban, amit kizárólagosan csak nagyhéten készítenek. Azért nem egészen olyan mint a mi bundás kenyerünk, mert kés-villa nélkül igencsak nehéz lenne megenni. Hivatalos receptje nincs, és minden csak a szakács gusztusán múlik. Sokan állítják, hogy azért lett húsvéti édesség, mert nagyböjt idején nem ettek húst, és így sok kenyér is megmaradt. 

Bundás kenyérhez is megfelelő kenyeret választunk. A zsúrkenyér nagyon jó hozzá! Kisebb szeletekre vagy félbe vágjuk és egy lapos tálcára vagy edényre tesszük. Langyos cukrozott tejjel alaposan meglocsoljuk, úgy, hogy kicsit  tocsogjon benne (2 dl tejhez minimum egy evőkanál cukrot számíthatunk). Ezek után, a bundás kenyérhez hasonlóan felvert tojásba megforgatjuk, és bő olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Mivel a tej miatt könnyen szétmállhat, fontos, hogy elég széles kanalat használjunk, amivel biztosan át tudjuk forgatni. A kenyereket egy zsírszívó papírra kiszedjük, és az előzőleg fahéjjal összekevert cukorban alaposan megforgatjuk. (A cukorba annyi fahéjat teszünk, hogy egészen csokoládébarna legyen a cukor színe.) Hidegen és melegen is nagyon finom édesség!


Hozzávalók kb. 10 kisebb szelethez:

zsúrkenyér vagy egyéb hasonló állagú kenyér
2 tojás 
2-3 dl tej (a kenyér beszívó képességétől függően)
100g cukor
50g fahéj
olívaolaj a sütéshez



3 megjegyzés:

  1. Szeptemberben Madridban volt alkalmam megkóstolni ezt is egy igazi, autentikus helyen, a helyi keménymag társaságában:-)

    VálaszTörlés
  2. Ejha, akkor tényleg szerencséd volt, mert én ezt eddig csak nagyhéten láttam a kocsmákban. Ha jól láttam, a piacon is elidőztél...

    VálaszTörlés
  3. Húha, nem is tudtam, hogy ilyen szerencsém volt. Teljesen véletlenül keveredtünk abba a kiskocsmába, ahol ettünk. Az ajtaján hirdette egy ősrégi tábla a torrija-t, mivel még nem ettem ilyet, bementünk. A hely tele volt beszélgető öreg urakkal:-), néztek is nagyot mit keres ott az a két külföldi chica:-)))

    Igen, voltunk piacon is. Én külföldön mindig szeretek piacolni kicsit:-) (Annyi érdekesség van azokon a helyeken, hogy kár lenne kihagyni...).

    VálaszTörlés